Wisteria sau Glicina

image_pdfimage_print

Glicina sau Wisteria

Este una dintre cele mai frumoase plante cataratoare de gradina. Originara din indepartatul Orient, din Japonia si China, glicina este un arbust puternic, o liana cu crestere viguroasa, cu ramuri lemnoase ce se modeleaza in forme ciudate, cu frunze de un verde stralucitor. Insa darul cel mai de pret al acestui arbust sunt florile foarte placut mirositoare, dispuse in forma de ciorchini de 25-30 de cm, de culoare alba sau liliachie. Asemanatoare florilor de salcam, florile de glicina sunt asa de numeroase in mai-iunie, incat apleaca ramurile arbustului. Perioada de inflorire poate dura pana la 5 luni. Cel mai des intalnita specie de glicina este Wisteria floribunda, sau glicina japoneza, care infloreste tarziu, in vara, florile fiind purpurii sau lila.

Dintre varietatile glicinei japoneze, cele mai cunoscute sunt Violaceo Plena, cu flori albastre-violet, Alba cu flori albe, Rosea cu flori roz pal si Macrobotrys, ai carei ciorchini pot ajunge si la un metru lungime. Alta specie este Wisteria frutescens, sau glicina americana, cu flori violete, si Wisteria sinensis sau glicina chinezeasca, cu flori albe si parfumate, care apar la inceputul verii.

Wisteria sinensis isi desface toate florile deodata, in timp ce Wisteria floribunda isi desface florile in mod progresiv, de la baza spre varf. Prima ofera un spectacol exploziv, dar de scurta durata, an timp ce a doua ofera o priveliste ceva mai temperata, dar de durata mai lunga. Wisteria floribunda incolaceste suportul in sensul acelor de ceasornic, iar Wisteria sinensis, in sens trigonometric (contrar acelor de ceasornic). Acest amanunt permite identificarea usoara a celor doua varietati si este un detaliu important atunci cand dorim sa o conducem. Daca o rasucim invers, planta va consuma multa energie pentru a se desfasura si reinfasura in sensul corect.

Glicina trebuie tunsa toamna dupa caderea frunzelor, dar inainte de inghet. Daca nu o faci toamna (caz in care va rezista mai bine la ger), trebuie tunsa primavara pana dau mugurii. Plantele mature trebuie tunse serios, pentru corectarea formei si reducerea lastarilor. Taierea poate fi facuta de oriunde, dar trebuie sa-i lasi lastarii de prindere. Cu cat tunzi mai mult, cu atat infloreste mai mult. La plantele mature (peste 5-6 ani) se poate practica si o taiere de vara. Taie de oriunde, pastrand lastarii de sustinere. Taierea de vara stimuleaza o noua inflorire. Un astfel de arbust este foarte potrivit pentru imbracarea unui foisor amenajat intr-un colt al gradinii tale, crearea unei pergole sau pentru acoperirea unui zid.

Comments are Closed

© 2018: Amenajari gradini, parcuri, spatii verzi Buzau | Magazin plante gradina | Powered by: WordPress