Albizia Julibrissin sau Arborele de Matase

image_pdfimage_print

Albizia julibrissin, arborele de matase sau mimosa

Este un arbore originar din estul Asiei. Genul Albizia din care face parte a primit denumirea dupa un nobil italian, Filippo degli Albizzi, care a introdus planta in Europa in anul 1749. Este un arbore cu frunze cazatoare, ce poate atinge o inaltime de pana la 12 m. Scoarta sa este gri-verzuie si capata striatii verticale pe masura ce arborele de matase se dezvolta. Frunzele au aspect de feriga, o lungime cuprinsa intre 12 si 20 cm si o latime de 7-10 cm.
Albizia julibrissin se dezvolta rapid, preferand plasarea in lumina directa a soarelui sau in semiumbra. In ceea ce priveste solul, arborele de matase are nevoie de pamant umed, preferabil acid. Sufera atunci cand in sol stagneaza apa si este nevoie de un drenaj corespunzator.
Albizia julibrissin este cultivat in mare parte ca arbore ornamental, datorita texturii frunzelor si a florilor sale.

Arbore tropical, Albizia julibrissin se adapteaza foarte bine climatului temperat. Frunzisul delicat cu aspect exotic care seara se strange ca si cum s-ar pregati de culcare si coroana ca o umbrela il face, probabil, cel mai frumos arbore exotic care supravietuieste fara probleme in conditiile din Romania. Infloreste abundent din iunie-iulie pana toamna tarziu, cu flori delicate ca de matase de culoare alb-roz si cu un parfum divin.

Pentru formarea coroanei, taierea ramurilor ar trebui sa se faca aproape de trunchi, dupa care, pe masura ce Albizia julibrissin avanseaza spre maturitate, crengutele pot fi eliminate complet, eliberand trunchiul.
Albizia julibrissin Summer Chocolate este inrudit si se aseamana foarte mult cu copacul denumit la noi Arbore de Matase, diferentiindu-se prin culoarea frunzelor de unde si denumirea „Summer Chocolate.”

Albizia julibrissin Summer Chocolate infloreste in lunile iulie si august. Prefera zonele de plantare in locuri cu multa lumina si mult soare. Acest soi face parte din categoria arborilor de talie mijlocie care la maturitate se dezvolta pana la o inaltime cuprinsa intre 3 si 5 metri. Prefera solurile bogate si bine drenate cu o umiditate medie. Este un arbore rezistent la seceta si la daunatori.

Comments are Closed

© 2018: Amenajari gradini, parcuri, spatii verzi Buzau | Magazin plante gradina | Powered by: WordPress